Discriminerend verzoeken, hoe ga je ermee om?

Op de Nederlandse arbeidsmarkt wordt er helaas nog volop gediscrimineerd. Op leeftijd, geslacht en natuurlijk ook de alom oude en impopulaire: op etnische achtergrond of land van herkomst.

Ook bij ons komen we zo nu en dan de ‘speciale verzoeken’ binnen en ook voor ons is het soms een fijne lijn bewandelen. Hoe gaan we hiermee om? Hoe laten we merken dat we discriminatie niet tolereren, maar zonder op onze beurt ook weer te oordelen over het verzoek om uit te sluiten?

Handvaten

Gelukkig heeft het NBBU ons en alle andere branchegenoten een paar handvaten aangereikt om hier mee om te gaan. Ondanks onze jarenlange ervaring kwamen ook wij hele nuttige en in vele gevallen nieuwe pointers en tips tegen.

Wees voorbereid

Niks is zo vervelend als met de spreekwoordelijke mond vol tanden te staan. Bespreek daarom de mogelijkheid dát discriminatie kan gebeuren en bepaal én communiceer naar je team wat je standpunt is. Rollenspellen spelen, hoe kinderlijk soms ook helpt.

Oordeel niet

Laten we ervan uitgaan dat discriminatie niet ten grondslag ligt aan het verzoek bepaalde doelgroepen uit te sluiten, maar dat het onwetendheid, verhalen van anderen of ervaring uit het verleden is wat hen heeft doen besluiten om te discrimineren. Oordeel daarom niet. In plaats daarvan; vraag. Probeer erachter te komen waarom iemand een discriminerend verzoek indient en probeer deze zorg weg te nemen door samen te bespreken waar deze zorg vandaan komt en dat de werknemer die je wil voorstellen alles behalve de eigenschappen heeft welke de indiener denkt te hebben.

Overtuig en vraag vertrouwen

Laat zien dat je screening op orde is en dat je als matchmaker niet zomaar iemand plaats. Je houdt immers rekening met de eisen van de inlener en de inlener mag en kán erop vertrouwen dat je de geschikte kandidaat levert. Vertel waar mogelijk over de vorige klussen waar de kandidaat op gewerkt heeft. Is de inlener nog niet overtuigd, vraag hen dan om vertrouwen. In de uitzendbranche gaat het om vertrouwen en niet om het snel wegzetten van personeel.

Tenminste, daar gaat het bij ons om.

Neem verantwoordelijkheid

Is de inlener nog steeds niet overtuigd, neem dan je verantwoordelijkheid. Discriminatie is ongewenst én laten we niet vergeten: verboden volgens de wet. Het is dus niet alleen onethisch, maar ook nog eens strafbaar.

Hier bij BNU nemen we die verantwoordelijkheid. Niet alleen ons team is divers, maar we streven er ook naar om geen mensen die we bij onze klanten en partners wegzetten uit te sluiten op basis van etnische achtergrond, Godsdienst of geslacht.

Wil je meer weten en uitgebreider lezen over hoe het NBBU, de branche organisatie waar ook wij bij zijn aangesloten hiermee omgaat, kijk dan hier.